Borówki są zdrowe, a ich spożycie rośnie na całym świecie.
Polska stała się znaczącym producentem i eksporterem tego owocu. 1 lipca świętowaliśmy Dzień Polskiej Borówki.
W latach 1995-2016 światowa produkcja owoców borówki wzrosła prawie trzydziestokrotnie. Polska stała się jej znaczącym producentem i eksporterem.
- Borówka jest dziś już w Polsce drugim pod względem wartości eksportu owocem. Z silną dynamiką wzrostu. Eksportujemy ją do blisko 30 krajów na 4 kontynentach – poinformowała Fundacja Promocji Polskiej Borówki.
Największym odbiorcą polskiej borówki od blisko 30 lat jest Wielka Brytania.
- Wzrost spożycia jagód w Wielkiej Brytanii wynika z postrzegania tych owoców przez konsumentów jako zdrowej przekąski. Dzieci otrzymują porcje borówek jako drugie śniadanie, dorośli kupują je do jedzenia w pracy. Borówka dołączyła do truskawek, malin i czarnej porzeczki - owoców tradycyjnie bardzo popularnych w Wielkiej Brytanii - powiedział Michael Dembinski z Brytyjsko-Polskiej Izby Handlowej (BPCC).
Większość eksportowanych polskich borówek trafia na rynki Unii Europejskiej. Rosnącym rynkiem jest też Azja, m.in. Singapur, Hongkong i Malezja.
- Poszukiwana jest dziś tak zwana żywność funkcjonalna, czyli żywność, która służy nie do jedzenia, tylko do odżywiania. Żywność, której spożywanie poprawia samopoczucie, daje szansę na zdrowsze i dłuższe życie. Borówka spełnia te oczekiwania – tłumaczą światowe powodzenie borówki przedstawiciele polskich producentów.
„Zdrowy słodycz” powstrzymujący starzenie
Borówki są najbogatszym źródłem antyoksydantów wśród wszystkich owoców i warzyw. Pomagają zapobiegać chorobom nowotworowym, układu krążenia, regenerują mózg i układ nerwowy, a także sprzyjają utrzymaniu dobrego wzroku i młodego wyglądu skóry.
- Zawarte w jagodach borówki przeciwutleniacze to nasi sprzymierzeńcy, mający wpływ na powstrzymywanie procesów starzenia. Borówka jest rekomendowana każdemu, od najmłodszych, po profilaktykę i terapię wszystkich chorób cywilizacyjnych - podkreśliła Anna Radowicka, dietetyk, technolog żywienia, ekspert w ocenie jakości żywności.
Źródło: Kurier PAP - www.kurier.pap.pl.