REKLAMA

reklama

                      

Węgierska Górka znów będzie czekoladowa!
Fot: OPG WG

Węgierska Górka znów będzie czekoladowa!

7 i 8 października tego roku Węgierska Górka

zamieni się w polską stolicę czekolady.

Tego dnia nasza manufaktura organizuje Beskidzki Festiwal Czekolady. Impreza będzie odbywała się w 2 lokalizacjach: w naszej manufakturze Beskid Chocolate przy ul. 3 Maja 28 oraz na Hali Widowiskowo – Sportowej oś. XX-Lecia II RP 12 (oba miejsca znajdują się z bliskim sąsiedztwie).
 

CO DLA WAS PRZYGOTOWALIŚMY?

Hala widowiskowo - sportowa Węgierska Górka

  • wykłady o czekoladzie,
  • degustacje kaw i czekolad,
  • gry i konkursy z nagrodami,
  • stoiska wystawców z czekoladą, kawą, słodkościami i rękodziełem

Manufaktura Beskid Chocolate

  • zwiedzanie manufaktury,
  • warsztaty czekoladowe,
  • wystawa rzeźb czekoladowych

PROGRAM WYDARZENIA:

Sobota 7.X.2023 
Hala Widowiskowo – Sportowa w Węgierskiej Górce, sala konferencyjna

10.30 – 11.30 - Jak jeść czekoladę, czyli słów kilka o degustacji czekolady.
Natalia Aurora Ignacek, blogczekolady.pl i Piotr Krzciuk, sekretyczekolady.pl
Nie ma chyba w naszym kraju osób, które zjadły więcej czekolady niż Natalia i Piotr. Oboje niestrudzenie od kilkunastu lat prywatnie i zawodowo zajmują się oglądaniem, słuchaniem, wąchaniem i zajadaniem się czekoladą. Oczywiście wykład obowiązkowo z degustacją.

12.00 - 13.00 – Co to jest kakao ceremonialne? - Przemek Siciński – Sopocka Manufaktura CzekoladyKakao ceremonialne z ziaren z Ekwadoru – miejsca, w którym rośnie kakao, które pachnie kwiatami. Przemek Ściński właściciel nowej marki na rynku czekolad rzemieślniczych, wszedł z impetem do na rynek polskiej czekolady Kraftowej zdobywając srebrny medal na International Chocolate Awards za tabliczkę czekolady Ekwador Hacienda Limon 70%. Wykład połączony z degustacją.

13.30 - 14.30 Świat piw leżakowanych w drewnianych beczkach Pinta Barrel Brewing Krótka opowieść o najbardziej niszowej kategorii piw rzemieślniczych na rynku. Posłuchacie o tym jak ważne są naturalne składniki, czas i cierpliwość. Suma doświadczeń i obserwacji Seweryna z Browaru PINTA Barrel Brewing.

15.00 – 16.00 – Czy Peru produkuje najlepsze kakao na świecie? Janek Woźniak, beskidchocolate.plPeru znajduję się na 10 pozycji pod względem ilości uprawianego kakao na świecie, a jego produkcja to zaledwie 1% światowego kakao. Ale z peruwiańskich ziaren kakao produkuje się najlepsze czekolady na świecie – jakie to ziarna i jakie czekolady dowiedzieć się na wykładzie o uprawie kakao w Peru. Wykład powstał na bazie lipcowej podróży Janka do Peru na plantacje kakaowca w rejonie Cusco, skąd przywiózł próbki ziaren kakao. Czekoladę z tych próbek będziecie mogli spróbować podczas panelu.

16.30 – 17.30 - Popołudniowa kawa z z palarnią Mała Czarna, WrocławKacper Krzanowski – właściciel wrocławskiej palarni kawy i sieci kawiarni we Wrocławiu Mała Czarna poprowadzi panel na temat uprawy kawy w Gwatemali, Nikaragui. Wykład na temat uprawy kawy w Ameryce łacińskiej połączony z degustacją

Niedziela 8.X.2023 
Hala Widowiskowo – Sportowa w Węgierskiej Górce, sala konferencyjna

10.30 – 11.30 – Poranna kawa z palarnią kawy Dobra, KrakówWśród niezliczonej ilości sprzętów do parzenia i mitów na temat kawy nie trudno się zgubić. Zaparzyć kawę można na wiele sposobów, a każdy z nich jest dobry. Trzeba tylko zrobić to dobrze ;) Warsztaty połączone z degustacją kawy.

12.00 - 13.15 – Pokaz produkcji pralin w wykonaniu Onia Lubickiego z Manufaktury Czekolady U Dziwisza z Kazimierza Dolnego.Onio Lubicki, pasjonat i miłośnik herbaty, właściciel Herbaciarni u Dziwisza w Kazimierzu Dolnym, ale również rzemieślnik, który ręcznie temperuje, ozdabia tabliczki czekolady, trufle i praliny. Przekonacie się na własne oczy jak trudna jest sztuka tworzenia pralin czekoladowych. Ręczne temperowanie czekolady, wylewanie korpusów, tworzenie ganache i w końcu zamknięcie praliny. A na końcu degustacja, ktoś przecież musi zjeść te wszystkie pralinki, które przygotuje dla Was Onio Lubicki.

13.30 - 14.30 – Czekolada w domu, jak zrobić czekoladę od ziarna do tabliczki w warunkach domowych. Janek Woźniak - Beskid Chocolate, Anna Podsiadło - domowy czekoladnikJuż w ubiegłym roku podczas I edycji BFC mówiliśmy o produkcji czekolady z ziaren kakao w domu. W tym roku porozmawiamy z Anną Podsiadło, domową czekoladniczką. A jak smakuje czekolada robiona w domowych warunkach przekonacie się na końcu wykładu podczas degustacji czekolady domowej

15.00 – 16.00 – Ceramika i Czekolada najstarsze naczynia do picia czekolady i sposoby jej przygotowania – Arek Dziczek, Szczytno, dzikaczekolada.plArkadiusz Dziczek - rzemieślnik, pasjonat czekolady, ale również historii i kultur prekolumbijskich, założyciel mazurskiej manufaktury Dzika Czekolada. Arek jest również artystą - fotografem, akcent jego twórczości znajduje się w Beskidach - w Bielsku Białej przy ul. 11 Listopada 74. Jest to fotorealistyczny czarno - biały mural pt. "Pasterz", inspiracją dla autorów muralu było zdjęcie autorstwa Arka wykonane w Himalajach, uwieczniające pasterza wędrującego z owcami.

Program dla najmłodszych i nie tylko:

Sobota i niedziela 7-8.X.2023 od 12.00 do 16.00
Hala Widowiskowo – Sportowa w Węgierskiej Górce, oś. XX-lecia II RP 12

Zajęcia artystyczne dla najmłodszych.Kolorowanki i wycinanki z motywami kakao i czekolady.

Zawody w obieraniu ziaren kakaowca na czas.Czekolada powstaje z ziaren kakaowca, po uprażeniu ziarenko staje się delikatne i kruche. To jest nie lada wyzwanie, aby oddzielić kruche ziarenko od łuski. Każdy zawodnik otrzyma taką samą ilość ziaren, a wygrywa ta osobą, która w najkrótszym czasie wyłuska całe ziarna kakao. Nagrody dla zwycięzców.

Rodzinny Quiz wiedzy o kakao i czekoladzieCzy kakao rośnie na drzewie i dlaczego czekolada biała jest biała. Takie i inne pytania zadamy podczas quizu o kakao i czekoladzie dla całej rodziny. UWAGA - do wygrania oczywiście CZEKOLADA.

Rzut ziarenkiem kakao do celuZawody sprawnościowe dla najmłodszych, rzucamy ziarenkiem kakao do celu

Zawody, wyścig w workach kakao

Degustacja najlepszych czekolad na świecie:

Sobota 7.X.2023 godzina 17.
Manufaktura Beskid Chocolate, 3 Maja 28, Węgierska Górka

Zwiedzanie manufakturyTym razem po manufakturze oprowadzi Was Janek, założyciel manufaktury Beskid Chocolate. Na co dzień zajmuję się produkcją czekolady i zna każdy niuans jej powstawania. Odkryj tajemnice kakao i poznaj proces produkcji prawdziwej czekolady na własne oczy! Omówi: • odmiany kakao i sposoby jego obróbki,
• proces produkcji czekolady rzemieślniczej,
• jak smakują ziarna kakaowca.

Ale najlepsze dopiero przed Wami, czyli:

Degustacja najlepszych czekolad świata!!!
Na tą degustację przygotowaliśmy dla Państwa czekolady:

  • Cacaosuyo
    • Piura Select 70%, International Chocolate Awards, World Gold 2022
    • Cusco 80%, International Chocolate Awards, World Gold 2020-21
    • Lakuna 70% - International Chocolate Awards, World Gold 2019
  • Juan Laura
    Małe gospodarstwo rolne w miejscowości Pichari w regionie Cusco. Uprawia lokalne, rodzime, gatunki kakao min. VRE99, Chuncho, VRE15, JL2. Laureat wielu nagród International Chcolate Awards
  • Tsinane
  • Intenso Piura 70%
    Najlepsze ziarna kakao na Salon du Chocolate Lima 2023
 
 
 
 
 
 

Przeczytaj także

 REKLAMA